CímlapSajtomegjelenesekÉrtékelésekÉrtékelésekSMSZ-AmnesztiaLetölthető fejezetek
Ezen az oldalon találhatóak a könyvre való azon hivatkozások, melyekről tudomást szereztünk.

2011. február 10-én jelent meg a Figyelő c. hetilapban a Brother Layman-nel (Laikus Testvér) készült interjú Brückner Gergely tollából, mely révén ezen "kényes" jelenség kapcsán először történik meg Magyarországon a sajtóban az, hogy az offshore-ozók helyzete az elejétől a végéig - igaz, hogy nagyon tömören - de logikailag le van vezetve, mégpedig közérthetően és világosan.

Figyelő cikk


2011. február 17-én jelent meg a HVG-ben Gyenis Ágnes tollából egy cikk az újabb amnesztiáról, mely cikkben a könyv érintőlegesen szerepel.

HVG cikk


2011. február 21-én hangzott el a Klubrádióban Oláh Andrea könyvismertető riportja Deák Dániellel, a könyv egyik lektorával.

A 10 perces telefonos interjú ide kattintva tölthető le.


2011. március 25-én jelent meg Bódis András írása a Heti Válaszban "Orbán végre utasította miniszterét - Kemény börtönbüntetés érik.
Off - Vége az adóparadicsomok, postafiókcégek világának?" címmel.

Heti Válasz


2011. május 8-án a Hírszerző készített egy interjút Gál István Lászlóval, a könyv egyik fejezetének ("Az offshore-cég, mint a pénzmosás legfőbb eszköze") társszerzőjével

Hírszerző interjú


A Figyelő 2011. november 17-ei számában "Inkább viszik, mint hozzák. Gazdagok offshore számlái" címmel jelent meg az amnesztia kapcsán egy cikk, melynek része - röviden összefoglalva - az offshore tarthatatlansága is.

Figyelő cikk


A 2011. novemberi InterPress Magazinban az offshore haláláról szóló cikksorozat első része olvasható "Az adótervezés offshore-ral nem más, mint adócsalás és pénzmosás, akár bűnszervezetben elkövetve. Megmutatjuk, miért" alcímmel.

IPM november cikk


A 2011. decemberi InterPress Magazinban az offshore-ozás legnagyobb játékosairól és a világválságban játszott szerepükről olvasható egy cikk.

IPM december cikk


„Még mindig divat az offshore. Tulajdonosok alacsony adózású országokból” címmel írt a Figyelő 2012./14. számában (április 5) Brückner Gergely és Richter Szilvia cikket arról, hogy „Jelenleg még kevés félnivalójuk van az adófizetést offshore konstrukciókkal elkerülő magyar vállalkozásoknak, de ez rövid idő alatt megváltozhat. A folyamatok világszerte az adóparadicsomok felszámolása felé tartanak…”

Figyelő cikk


Kiűzetés az adóparadicsomból címmel jelent meg a Figyelő 2013. április 18-ai számában egy cikk kommentemmel, ill. a Cahuzac-botránnyal kapcsolatos esetismertetésem is itt olvasható.

Figyelő cikk


A Figyelő 2014.2.13.-ai cikkében arról írok, hogy a közelgő automatikus információcsere miatt a NAV – kérés nélkül – rövidesen megkapja az olyan offshore-cégek bankszámlakivonatait, amelynél magyar a tényleges hasznonhúzó (UBO). De szó esik a stabilitási megtakarítási számláról (SMSZ) is, mely bizonyos esetekben amnesztiaként is szolgálhat. (Lásd erről ezen weboldalon az AMNESZTIA fület is).

Figyelő cikk


A Panama-iratokról, és a "panamázás" végérôl volt szó a Figyelô 2016. áprilisi számában.

Figyelő cikk 2016 április


“Adóamnesztiák – Feloldozás a bűnök alól?” című tanulmányunkban mutatjuk be a magyar adóamnesztiák sorát, különös tekintettel az SMSZ és a 2017-es amnesztiákra. Ám ahogy az SMSZ, a 2017-es sem válthatja be a hozzá fűzött reményeket. Leginkább azért nem, mert jogalkotási hibák miatt valójában nem használhatók annak ellenére, hogy az SMSZ révén 160 milliárd bevétele származott az államnak. De ha használhatók lennének, akkor is kizárnak számos olyan adóalanyi csoportot, amelyre nincs logikus magyarázat, ám emiatt a költségvetés bevétele még szerényebb mértékű. Mindezek miatt a tanulmányban javaslatot teszünk egy aggálytalanabb szövegű, és a lehető legszélesebb körre kiterjedő amnesztiára – vagyonmegváltásra -, mellyel nemcsak a lehető legtöbb adóbevétel érkezhetne a költségvetésbe, hanem a jogkövetőkben a lehető legkisebb „tüskét” hagyná az eljárás.

Büntetőjogi Szemle, 2017/2. szám