CímlapSajtomegjelenesekÉrtékelésekÉrtékelésekSMSZ-AmnesztiaLetölthető fejezetek

Az amerikai bejegyzésű cégek offshore-cégként való alkalmazásának lehetőségét elméletileg már a 2011. 02. 24-én publikált amerikai törvénymódosítás, ill. egyértelműsítés megszüntetésre ítélte, mivel az amerikai illetőségű magánszemélyek és vállalkozások (“U.S. person”) külföldi bankszámláinak és más pénzügyi jellegű számláinak kötelező bejelentését írta elő (Report of Foreign Bank and Financial Accounts – FBAR).

Ám nemcsak az egyesült államokbeli magánszemélyek, hanem az USA-ban bejegyzett, de nem-amerikaiak által tulajdonolt (offshore-nak gondolt/használt) cégek (Ltd., Inc., Corp., LLC.,) is U.S. person-nek minősülnek pusztán azzal, hogy az Egyesült Államok joga alapján lettek létrehozva, mégpedig adókötelezettségüktől függetlenül (“created, organized, or formed under the laws of the United States”). Emiatt beleértendő ebbe a partnershipként működő LLC is, hiába adószempontból csak külföldön (lett volna) adóköteles, azaz az UBO országában - esetünkben Magyarországon, amely kötelezettségnek senki sem tett/tesz eleget.

Ezen sorok szerzője szerint a bejelentőt a számla tényleges haszonhúzójának (Ultimate Beneficial Owner-UBO) már 2000 óta be kellett volna adnia, ugyanis az adótörvény a kötelezett “domestic entity”-ről már akkor ezt tartalmazta: “an entity is a domestic entity if it is created or organized under the law of the United States” -, de "természetesen" ezt a kötelezettséget sem teljesítette senki azok közül, akik az amerikai bejegyzésű cégeket offshore-cégként használják.

Az UBO-k szerencséjére ezen bejelentési kötelezettségekkel az amerikai adóhivatal (IRS) az offshore-ozó nem-amerikaiak esetében eddig nem törődött, pénzbírságot sem szabott ki, és büntetőeljárást sem kezdeményezett, mivel amerikai adókiesést nem vélelmezett.

Annak ellenére, hogy a Corp. cégformánál (ezek a Corp., Ltd., Inc. végződésű cégnevek) ez fennáll. Az FBAR elmulasztása extrém esetben egyébként akár 500.000USD bírságot és 10 év börtönt is jelenthetne.

A világ legnagyobb offshore-ellenes harcosáé a világ legnagyobb offshore-ipara is (lásd a könyvben a “Narancsbőr az USA testén: 217.000. cég egy Orange Street-i irodaházban, Delaware államban” c. fejezetben), és emiatt sokan támadták az USA-t a megkárosított országok, így az Obama adminisztráció végül rászánta magát a változtatásra annak ellenére, hogy Joe Biden Alelnök Delaware állam szenátora.
A változtatás lényege, hogy a legalább 25%-ban külföldi tulajdonú, de az USA-ban bejegyzett offshore-jellegű cégeitől elvárja, hogy 2018-tól a cég a Form 5472-es nyomtatványon bejelentse az összes olyan természetes és jogi személyt, aki a céggel kapcsolt viszonyban állt.
Valamint az egymással bonyolított tranzakciók részleteit is. Amelyik LLC-nek nem volt adószáma eddig, azt most igényelnie kell, s ekkor az UBO adatait is meg kell megadni.

Sőt, azon nem amerikai bejegyzésű cégnek is meg kell adnia ugyanezeket, amelyiknek az USA-ból olyan jövedelme származik, ami az ott végzett üzleti tevékenységből ered (ám ezen cégeknek eddig is kellett volna bevallást tenniük). Valamint azoknak is, akik bár nem végeztek közvetlen üzleti tevékenységet az USA-ban, de mégis származik onnan olyan bevételük ami az ún. “Trade or Business” (ToB) alá tartozik, s a 30%-os forrásadót nem vonta le ebből a kifizető.

A jogszabály nem részletezi mi is a ToB pontosan, így az eddig megszületett adóhatósági és bírósági döntések figyelembevételével a valós tények és körülmények alapján a következő módon kell vizsgálnunk ezeket.

A fő szempontok, hogy profitorientált-e az üzleti folyamat, (közhasznúakra, pl. egyházakra alapesetben nem vonatkozik a ToB), és a tevékenység jelentős, folyamatos, és rendszeres-e? S akár egy ügynök USA-beli tevékenysége is eredményezhet ToB-ot, ám az USA-val kettős adóegyezményt kötött országbeni entitások mentesülnek a ToB 30%-os forrásadókötelezettsége alól, ugyanis esetükben az egyezmény rendelkezései szabályozzák az US forrású jövedelmeik adóztatásának helyét és mértékét.

Aki 2017-ben megszünteti a cégét, annak nem kell 2018-ban jelentenie a 2017-es adóévről az előírt adatokat. Mely adatokat az IRS azért kéri be, mert ezeket el fogja küldeni az adóalanyok országának azért, hogy a nemzetközi információcsere-egyezmények elszabotálásával ne vádolhassák az USA-t a megkárosított országok. Lásd, hogy a bankszámlainformációkról     szóló      egyez-
ményen olvasható országok listáján még ma sincs rajta az USA, bár ő a FATCA révén minden országból megkapja az adóalanyai adatait.

A képet árnyalja ugyanakkor, hogy a FATCA viszonossága révén már megküldte a magyar adóalanyok 2014-es, US forrású jövedelmeinek bizonyos adatait a NAV számára, mely kapcsán utóbbi a lefuttatott kockázatelemzési eljárás végén ún. „együttműködő eljárásra” szólította fel azon adóalanyait, akik „elfelejtették” bevallani ezen jövedelmüket – ahogyan a CÍMLAP fülön részleteztük. Értelemszerűen a 2015-ös adóév adatai egy év múlva ugyanígy érkeznek, ezért érdemes önellenőrzést beadni, az említett US offshore-cégeket pedig bezárni (és amnesztiázni), ugyanis a cégek létét nemcsak a benyújtandó 5472-es Form, hanem a bankszámla-információcsere is ellehetetleníti. Egy magyar UBO vagyonára és „szabadságfokára” mindkettő jelentős hatással lehet...